dimarts, 9 de juny del 2009

Crisi també aquí?

La programació de concerts de l'orquestra és força fixa i es confecciona amb molta antelació. Com aquesta orquestra repeteix sovint a les festes majors any rere any, és fàcil saber on tocarem l'any que ve.

El Toni, que porta aquests maldecaps organitzatius, m'explica que, sovint, en acabar un concert de festa major, el representant o els organitzadors ja confirmen (de paraula) que l'any que ve tornarem a tocar allà, de manera que la data ja es reserva en aquell mateix moment. Per això, a molts mesos vista ja sabem a grans trets on anirem a tocar el proper estiu.

Però aquest any, a diferència dels anteriors, no et pots acabar de refiar de la programació. El Toni té penjat al web un quadre amb els dies o bé contractats o bé reservats, perquè ens els anem planificant. És un quadre que els anys anteriors amb prou feines variava. Quan veies que un dia tenia una "X", ja et podies oblidar de fer-hi plans: en algun lloc o un altre tenies concert.

Aquest any, cada cop que el consulto veig algun canvi i alguna sorpresa. Les "X" que marquen dies de concert apareixen i desapareixen, o bé canvien de dia. Aquest any, per exemple, no tocarem a Verdi a l'inici de les festes de la Vila de Gràcia, després que l'orquestra hi ha tocat 13 anys seguits. En comptes de nosaltres, sembla que tindran un grup d'havaneres. A més a més, altres concerts confirmats de paraula l'any anterior s'han anul·lat. En vistes d'això, en Toni ha contractat actuacions a terres més o menys desconegudes per aquesta orquestra, com pot ser el Prepirineu lleidatà. D'altra banda, alguns organitzadors es fan el ronso a l'hora de confirmar una reserva que tenen amb l'orquestra. La confirmació o l'anul·lació pot arribar tan tard que no deixi marge de maniobra per trobar un altre concert aquell dia, com ha passat aquest cap de setmana passat, un dissabte que l'orquestra tenia reservat i que ha quedat en blanc perquè els organitzadors de la festa no es van dignar a notificar amb prou antelació que el concert s'anul·lava.

La raó de tot plegat? La famosa crisi, òbviament. Algunes comissions de festes veuen com se'ls redueixen els pressupostos o com aquests no s'acabaran de confirmar fins a última hora. He sentit a dir que alguns concerts s'han "venut" (contractat) molt rebaixats, tot i que els músics cobrem el mateix per cap. Segurament, n'hi ha de barruts que aprofiten el clima d'acolloniment general per fer-s'ho venir bé. De feina en continuem tenint, però les previsions ja no són tan fiables com acostumaven a ser.

De moment, apuntaré a l'agenda les dates de concert amb llapis, per si de cas, i ja veurem com acaba resultant l'estiu. Sort que en el pitjor dels casos ens podrem dedicar a anar a la platja i prendre el sol, que és una activitat d'allò més econòmica.