dimecres, 2 de juny del 2010

Aigua!

A ningú no se li escapa que aquest any ha estat especialment intens meteorològicament: que si pluja a dojo, que si neu, que si vent... Tanmateix, per alguna estranya raó, que jo recordi aquesta temporada no s'ha cancel·lat fins ara cap concert per inclemències meteorològiques (especialment per pluja), i toquem fusta.

En un concert, la pluja és un dels imprevistos més emprenyadors per diverses raons. La primera raó és òbvia: amb tants aparells elèctrics a la intempèrie, la situació comporta un cert risc físic.

La segona raó és que pot implicar la suspensió temporal o definitiva del concert. Si l'orquestra ja està tocant, cal valorar allò que són quatre gotes i allò que implica un perill per als músics. Cal valorar si se suspèn definitivament o si s'atura de forma cautelar. Mentrestant, comprensiblement, el públic pot haver escampat la boira ja.

La tercera raó, i específicament en cas de suspensió definitiva del concert, és que segons quan ha començat a ploure, podem acabar cobrant menys del que ens pertoca. Pel que m'han explicat, si l'orquestra encara no ha començat a tocar, aleshores cal veure quines garanties o quins acords s'han contret per l'actuació. De vegades es paga només la meitat del catxet. Si el concert ja està en marxa quan comença a ploure, aleshores no hi ha problema.

Quan comença a ploure i estem tocant, la seqüència sempre és la mateixa: l'un mira al cel, mira a terra i, després de constatar que, efectivament, plou, comença a mirar els altres. Si la pluja apreta, la mirada es dirigeix cap al Toni, a veure si fa cara de voler aturar el concert aviat o no. De vegades, en aquest interval de temps ja ha parat de ploure. Si continua plovent, però, s'atura el concert, s'arria el pont amb els llums i es despleguen unes enormes lones blaves amb les quals es cobreix tot l'escenari, amb nosaltres a sota.

Personalment, quan ja ens trobem sota les lones entomant la pluja, desitjo que no pari fins que ja no quedi temps (ni públic) per reprendre el concert. I és que tornar a tocar amb l'escenari mullat i tanta humitat a l'ambient és de lluny el pitjor de tota la situació, perquè fa una por enrampar-se...